Tsukimi – podziwianie księżyca w pełni




tsukimi - japonia-info.pl

Tsukimi (月見) to dosłownie “oglądanie księżyca”. Zwrot ten odnosi się konkretnie do podziwiania jesiennej pełni. Pełnia ta w starym kalendarzu przypadała na 15. dzień ósmego lub dziewiątego miesiąca (czyli wg bieżącej rachuby czasu wrzesień i październik) – stąd druga nazwa wydarzania: jūgoya (十五夜), czyli „piętnasta noc”.

Zwyczaj ten przywędrował do Japonii z Chin w okresie Heian (平安, 794 – 1192). Wtedy to szlachetnie urodzeni spotykali się podziwiając księżyc, popijając sake, muzykując oraz urządzając potyczki poetyckie, polegające na komponowaniu i recytowaniu wierszy. Aż do reformy kalendarza w 1683 r. tsukimi wypadało 13. nocy ósmego miesiąca. Po reformie pierwszy dzień miesiąca wypadał zawsze w nowiu, a pełnia – 15. nocy. Jednak wiele osób nadal organizowało tsukimi 13. nocy. Potem dorobiono do tego teorię, że najpiękniej wygląda księżyc tuż przed pełnią, nieco asymetryczny I niedoskonały.

Spotkaniom z okazji oglądania księżyca towarzyszą tradycyjne potrawy i dekoracje z wysokich traw (susuki ススキ).

tsukimi - japonia-info.pl

 

ilustracja: Wikipedia

Tradycyjne „księżycowe” potrawy (tsukimi-ryōri 月見料理) można podzielić na dwie grupy. Pierwszą są dary jesieni będące tradycyjną ofiarą dla bóstwa księżyca, które w zamian zsyła obfite plony. Znajdują się pośród nich np.: bataty (satsumaimo サツマイモ / 薩摩芋), taro (satoimo 里芋 / サトイモ), edamame (枝豆) czy kasztany jadalne (kuri クリ). Drugą grupę stanowią dania przywołujące skojarzenia z księżycem w pełni: tsukimi-dango (月見団子), czyli rodzaj ryżowych kluch; tsukimi-soba (albo udon) (月見そば / うどん), czyli makaron z jajkiem wyglądającym jak księżyc w pełni; usagi-manjū (兎まんじゅう) – rodzaj pyz ze słodkim nadzieniem, specjalnie na tę okazję formowanych w kształt królika (usagi 兎), zwierzęcia kojarzonego z księżycem.

zobacz też:

ikona wpisu: Foter.com

 



Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz