Sushi – slang barowy

sushi - slang barowy - japonia-info.pl

Dziś Międzynarodowy Dzień Sushi. Z tej okazji mam dla Was parę słówek (sushi – slang barowy), dzięki którym zostaniecie prawdziwymi ekspertami w tej dziedzinie.

POBIERZ PDF

Sushi – slang barowy.

ア行
上がり[あがり]zielona herbata (szczególnie ta serwowana na koniec posiłku)
兄貴[あにき]starsze składniki
お愛想[おあいそ]poproszę o rachunek
お手元[おてもと]pałeczki
[おとうと]świeższe składniki
帯づけ[おびづけ]pasek nori na nigirizushi
カ行
片思い[かたおもい]uchowiec
河童[かっぱ]ogórek
がりmarynowany imbir
[かん]klasyfikator dla porcji sushi (lub pojedynczych nigiri)
[かん]klasyfikator dla rolek sushi
[ぎょく]omlet
下駄[げた]deska do serwowania sushi
下足[げそ]macki ośmiornicy
[こ]klasyfikator dla sztuk sushi
サ行
さびwasabi
さび抜き[さびぬき]bez wasabi
舎利[しゃり]ryż do sushi
タ行
つめsos nitsume
出ばな[でばな]zielona herbata (szczególnie ta serwowana na początek posiłku)
鉄砲[てっぽう]hosomaki [cienkie rolki]
ナ行
[なみだ]wasabi
波の花[なみのはな]sól morska
にげ物[にげもの]tanie obrzynki ryby
ねたnadzienie sushi
マ行
宮島[みやじま]łopatka do mieszania ryżu
[むらさき]sos sojowy
ヤ行
[やま]wyprzedany produkt

POBIERZ PDF




Trochę się napracowałam, żeby to dla Ciebie napisać :-) Ale udało się. Mam nadzieję, że dowiedziałeś się czegoś ciekawego i przydatnego.

Chcesz wykorzystać mój tekst? Nie kopiuj, zapytaj, coś wymyślimy.

Podobało się? Podziel się z innymi.

Chcesz coś dodać? Skomentuj.

Masz pytania? Skorzystaj z zakładki kontakt.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz