Sushi – slang barowy

sushi - slang barowy - japonia-info.pl

Dziś Międzynarodowy Dzień Sushi. Z tej okazji mam dla Was parę słówek (sushi – slang barowy), dzięki którym zostaniecie prawdziwymi ekspertami w tej dziedzinie.

POBIERZ PDF

Sushi – slang barowy.

ア行
上がり [あがり] zielona herbata (szczególnie ta serwowana na koniec posiłku)
兄貴 [あにき] starsze składniki
お愛想 [おあいそ] poproszę o rachunek
お手元 [おてもと] pałeczki
[おとうと] świeższe składniki
帯づけ [おびづけ] pasek nori na nigirizushi
カ行
片思い [かたおもい] uchowiec
河童 [かっぱ] ogórek
がり marynowany imbir
[かん] klasyfikator dla porcji sushi (lub pojedynczych nigiri)
[かん] klasyfikator dla rolek sushi
[ぎょく] omlet
下駄 [げた] deska do serwowania sushi
下足 [げそ] macki ośmiornicy
[こ] klasyfikator dla sztuk sushi
サ行
さび wasabi
さび抜き [さびぬき] bez wasabi
舎利 [しゃり] ryż do sushi
タ行
つめ sos nitsume
出ばな [でばな] zielona herbata (szczególnie ta serwowana na początek posiłku)
鉄砲 [てっぽう] hosomaki [cienkie rolki]
ナ行
[なみだ] wasabi
波の花 [なみのはな] sól morska
にげ物 [にげもの] tanie obrzynki ryby
ねた nadzienie sushi
マ行
宮島 [みやじま] łopatka do mieszania ryżu
[むらさき] sos sojowy
ヤ行
[やま] wyprzedany produkt

POBIERZ PDF

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz