Siedem japońskich sposobów na upały




Upały potrafią dać się we znaki. Każdy ma swoje sprawdzone sposoby na ulżenie sobie w te ciężkie dla organizmu dni. Poniżej przedstawiam garść japońskich metod radzenia sobie z nadmiernie gorącymi dniami. A trzeba przyznać, że Japończycy mają doświadczenie w walce z upałami, bo ich lata są dość paskudne – gorące i wilgotne. Warto je wypróbować, zwłaszcza jeśli jest się atsugari (暑がり – wrażliwy na upały) i łatwo ulega się natsubate (夏ばて – zmęczeniu upałem).

1. Dzwonki wietrzne (fūrin; 風鈴)

furin - japonia-info.pl

zdjęcie: BONGURI / Foter / CC BY-NC-ND

Oczywiście same z siebie nie chłodzą, ale wydają dźwięki za sprawą najsłabszych nawet podmuchów wiatru. A już sama świadomość, że jednak nie jesteśmy otoczeni przez nieruchome, gęste i gorące powietrze, przynosi ulgę.

2. Lody

kakigori - japonia-info.pl

zdjęcie: Foter / CC BY

Zdaniem Japończyków, którzy słyną w świecie z nieustannych eksperymentów smakowych w dziedzinie lodów (to w Japonii kupić można lody o smaku np. ramenu, meduzy, koniny, piwa albo… czosnku), sprawdzają się zarówno te tradycyjne (skrobany lód polany sokiem lub syropem; kakigōri, かき氷), jak i te w stylu zachodnim (aisukurīmu, アイスクリーム).

3. Aisu-pirō, aisu-makura (アイスピロー; アイス枕)

sleeping japanese - japonia-info.pl

zdjęcie: New York Public Library / Foter / No known copyright restrictions

„Lodowa poduszka”, czyli poduszka wypełniona żelem, który można schłodzić. Podobno spanie z taką zimną poduszką od głową to doskonały sposób na gorące i parne noce. Gdyby ktoś chciał wypróbować na sobie, to tu można znaleźć przepis na taką poduszkę domowej roboty.

4. Wachlarz

sensu - japonia-info.pl

zdjęcie: Simon Starr / Foter / CC BY-NC-SA

Niezastąpiony jako podręczne narzędzie chłodzące, zwłaszcza poza domem. Może być składany (sensu, 扇子; nb. wynaleziony przez Japończyków) albo klasyczny, przypominający paletkę do ping ponga (uchiwa; 団扇). W domy natomiast przydaje się wiatraczek (sempūki; 扇風機), a najlepiej – klimatyzacja (kūrā; クーラー).

5. Mugicha (麦茶; napar z jęczmienia)

mugicha - japonia-info.pl

zdjęcie: y_katsuuu / Foter / CC BY-ND

Zdaniem Japończyków najlepszy napój na upały. Ci, którzy chcieliby przygotować taką herbatkę, znajdą przepis na tej stronie.

6. Węgorz (unagi; ウナギ)

unagi - japonia-info.pl

zdjęcie: lazy fri13th / Foter / CC BY-NC-SA

Dania z węgorza uważane są za potrawy dodające sił ciału osłabionemu przez upały, dlatego chętnie są jedzone latem, szczególnie że wtedy właśnie jest sezon na tę rybę. Każdy, niezależnie od żaru lejącego się z nieba, zjada węgorza (np. unagi-domburi) przynajmniej raz w ciągu lata, w dzień wyznaczający środek upałów: doyō-no ushi-no hi (土用の丑の日 – letni dzień wołu). Dzień ten, wyznaczany zgodnie z kalendarzem księżycowym, wypada na przełomie lipca i sierpnia). Jedną z prostych potraw z węgorza jest unagi-no kabayaki.

7. Oglądanie horrorów

kwaidan - japonia-info.pl

zdjęcie: Wikipedia

Seanse horrorów są latem w Japonii szczególnie popularne, ponieważ Japończycy uważają, że dreszcze przerażenia przebiegające po kręgosłupie chłodzą jak nic innego. W Polsce ludziom ze strachu robi się raczej gorąco…

ikona wpisu: Kerri Lee Smith / Foter / CC BY-NC-SA



Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz