Nanakusa-no sekku

nanakusa - japonia-info.pl

Siódmego dnia pierwszego miesiąca przypada Święto Siedmiu Ziół (nanakusa -no sekku; 七草の節句), nazywane też Świętem Młodych Ziół (wakana-no sekku; 若菜) lub Dniem Człowieka (jinjitsu; 人日).

Jest to pierwsze z pięciu świąt (gosekku; 五節句), obok Święta Dziewcząt (03/03), Święta Chłopców (05/05), Tanabaty (07/07) i Święta Chryzantem (09/09). Wszystkie te święta wywodzą swoją tradycję z Chin.

Dzień Człowieka był jednym z pierwszych dni nowego roku księżycowego, z których każdy poświęcony był innej istocie (pierwsze sześć dni należało kolejno do: kur, psów, świń, owiec, krów i koni). Dnia poświęconego danym stworzeniom obowiązywał zakaz zabijania ich. W Dniu Człowieka nie wykonywano kary śmierci. Zgodnie z tradycją chińską, z której Japończycy zapożyczyli to święto, siódmy dzień roku to rocznica powstania człowieka, czyli niejako “urodziny” ludzkości.

Poświęcanie pierwszych siedmiu dni różnym stworzeniom wywodzi się z chińskiej legendy, zgodnie z którą bogini Nüwa (女媧) stworzyła w ciągu siedmiu dni sześć zwierząt i człowieka.

Zwyczaj przygotowywania kleiku przyjął się w Japonii już w epoce Heian (794-1192). Po reformie kalendarza w 1873 r. i przejściu na kalendarz gregoriański, obchody jinjitsu przesunięto po prostu na siódmy stycznia.

W Japonii tego dnia przygotowuje się specjalną potrawę nazywaną „kleik z siedmioma ziołami” (nanakusa-gayu; 七草がゆ), zapewniającą długowieczność i dobre zdrowie. Oprócz swoich magicznych właściwości nanakusa-gayu ma jeszcze jedną, przyziemną i praktyczną zaletę – łagodzi skutki przejedzenia po obchodach Nowego Roku…

„Siedem wiosennych ziół” (haru-no nanashu; 春の七種) używanych do przygotowania kleiku to: kropidło (seri; 芹), tasznik (nazuna; 薺), szarota (gogyō; 御形), gwiazdnica (hakobera; 繁縷), łoczyga (hotoke-no za; 仏の座), rzepa (suzuna; 菘) i suzushiro [daikon] (蘿蔔 [大根]).

Zgodnie z tradycją zupę należy przygotowywać z samego rana, zanim – jak mówi śpiewana podczas siekania ziół piosenka – przybędą ptaki z Chin.

ikona wpisu: mila-sera via Foter.com / CC BY-NC-SA



Trochę się napracowałam, żeby to dla Ciebie napisać :-) Ale udało się. Mam nadzieję, że dowiedziałeś się czegoś ciekawego i przydatnego.

Chcesz wykorzystać mój tekst? Nie kopiuj, zapytaj, coś wymyślimy.

Podobało się? Podziel się z innymi.

Chcesz coś dodać? Skomentuj.

Masz pytania? Skorzystaj z zakładki kontakt.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz