Japonia jesienią – pięć oczywistych powodów, żeby tam pojechać

Japonia jesienią - japonia-info.pl

Japonia jesienią jest piękna i oferuje liczne atrakcje. Pogoda japońska jest o tej porze łaskawa – deszcze, monsuny i upały odchodzą w niepamięć. Zwiedzanie też jest przyjemniejsze, ponieważ zabytki i inne ciekawe miejsca nie są oblegane przez wakacyjnych urlopowiczów i łatwiej znaleźć odpowiadający nam hotel oraz najdogodniejsze połączenie. Co jeszcze oferuje Japonia jesienią?

  1. Najprędzej nasuwająca się odpowiedź – Japonia słynie z momiji

Czerwone liście to pierwsze skojarzenie, jakie większości ludzi przywodzi na myśl hasło „Japonia jesienią”. Nawet tym, którzy niezbyt interesują się tym krajem. Dzieje się tak za sprawą licznych fotografii pięknych japońskich klonów, które o tej porze roku pojawiają się wszędzie, choćby jako ciekawostka. Sami Japończycy również bardzo cenią swoje momiji i co roku z uwagą śledzą prognozy i informacje gdzie i kiedy najlepiej wybrać się, aby nacieszyć oczy pięknem jesieni.

momiji - japonia-info.pl

zdjęcie: Imahinasyon Photography / Foter / CC BY
  1. Jidai-matsuri (時代祭) – historyczna Japonia w pigułce

Jeden z najbardziej znanych i popularnych festiwali japońskich, odbywający się corocznie w Kioto, 22 października. Zaliczany do trzech wielkich festiwali Kioto, obok Aoi-matsuri (葵祭, 15 maja) i Gion-matsuri (祇園祭, 17-24 lipca).

Festiwal to wielka parada ludzi w japońskich kostiumach historycznych, od czasów najdawniejszych, aż po erę Meiji. Bierze w niej udział ok. 2.000 osób, którym przejście całej trasy zbiera ok. pięciu godzin, a kolumna „procesji” rozciąga się na jakieś 2 km. Uczestnicy często niosą broń i inne przedmioty z epoki, niektórzy poruszają się właściwymi dla danego okresu pojazdami.

jidai-matsuri - japonia-info.pl

zdjęcie#96 / Foter / CC BY
  1. Japońskie sezonowe przysmaki

Japończycy słyną ze swojego zamiłowania do produktów sezonowych i wiele owoców, warzyw czy ryb stało się symbolami danej pory roku. W przypadku jesieni są to przede wszystkim owoce kaki (persymona). Prócz tego warto skosztować jabłek, gruszek nashi i mandarynek.

Japończykom jesień kojarzy się przede wszystkim z „nowym ryżem” – świeży, tegoroczny ryż uważany jest za wieki przysmak i rarytas, ponieważ (zgodnie z powszechnym przekonaniem) jest bielszy, delikatniejszy i bardziej miękki niż „stary” ryż zeszłoroczny.

Kolejnym daniem, bez którego nie ma jesieni, jest sajra (Cololabis saira) – gatunek drapieżnej, morskiej ryby z rodziny makreloszowatych (Scomberesocidae) – nazywana po japońsku sanma (サンマ / 秋刀魚).

sanma - japonia-info.pl

źródło: WikipediaWarto również skosztować grzybów matsutake i „orzechów” (nasion) miłorzębu.

Oprócz dań z konkretnych składników, Japończycy uważają również za typowo jesienne dania typu „nabe”, czyli jednogarnkowe.

  1. O-tsukimi (お月見)

Zwyczaj podziwiania jesiennej pełni księżyca, któremu towarzyszy specjalne dekorowanie domu i poczęstunek złożony z potraw przygotowywanych wyłącznie na tę okazję, szczególnie dango (rodzaj „pyz” z ryżu) i kasztanów.

otsukimi - japonia-info.pl

zdjęcie: CookieM / Foter / CC BY-NC-ND
  1. Shichi-go-san (七五三)

Święto obchodzone 15 listopada, podczas którego rodzice proszą bóstwa o opiekę nad swoimi dziećmi. W święcie biorą udział trzy- i siedmioletnie dziewczynki oraz trzy- i pięcioletni chłopcy. Dzieci ubierane są w tym dniu w piękne kimona.

Wiek dzieci wiąże się z dawnymi rytuałami przejścia:

  • dzieciom do trzeciego roku życia golono głowy – potem pozwalano im zapuszczać włosy;
  • pięcioletni chłopcy mogli po raz pierwszy założyć hakama;
  • siedmioletnim dziewczynkom wolno było zamienić wąski pasek, którym przewiązywały kimona na „dorosłe” obi.

shichigosan - japonia-info.pl

zdjęcie: Einharch / Foter / CC BY-NC-SA

zobacz też:

ikona wpisu: Kanko* / Foter / CC BY



Trochę się napracowałam, żeby to dla Ciebie napisać :-) Ale udało się. Mam nadzieję, że dowiedziałeś się czegoś ciekawego i przydatnego.

Chcesz wykorzystać mój tekst? Nie kopiuj, zapytaj, coś wymyślimy.

Podobało się? Podziel się z innymi.

Chcesz coś dodać? Skomentuj.

Masz pytania? Skorzystaj z zakładki kontakt.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz